Geschiedenis

Geplaatst op door

index:

-Historie
-Vaandel
-Verenigingslied
-Kleding door de jaren heen
-Interview Jan Brouwer
-Notulen door de jaren heen
-Communicatie vereniging door de jaren heen
-Hoe zag de informatievoorziening eruit door de jaren heen
-Brieven van de Burgemeester De Bilt uit 1917
-Oude foto’s en krantenknipsels

 

Historie

C.S.V. Fraternitas is opgericht op 17 september 1917 door Lo van Rheenen. In de jaren voorafgaande aan de oprichting ging Lo met vrienden wekelijks naar Utrecht om daar te sporten bij Fraternitas, een gymnastiekvereniging die op 6 mei 1893 werd opgericht door de Utrechtse Christelijke Jongelings Vereniging (UCJV). Het motto van de Utrechtse vereniging bij de oprichting was “In Fraternitate virtus nostra”, wat zoveel betekent als “In broederschap ligt onze kracht”.
De groep die samen met Lo wekelijks naar Utrecht ging werd echter zo groot dat Lo samen met een aantal andere sporters op 17 september 1917 zelf een gymnastiekvereniging oprichtten. Deze nieuwe vereniging werd vernoemd naar de vereniging uit Utrecht; Fraternitas. En net als onze zustervereniging mogen ook bij Fraternitas in De Bilt andersdenkenden ook gewoon lid worden.
(bron: wikipedia en eigen archief)

Vaandel

Sinds 1930 heeft Fraternitas een eigen vaandel. Dit vaandel is nog jaarlijks te zien bij de intocht van de avondvierdaagse, waar traditiegetrouw ieder jaar een delegatie sporters van Fraternitas aan deelnemen.

A4D 2017 intocht

En nog wat andere vlaggen:

Kleding door de jaren heen

1918

1918

1946

1946

1967

1967

1975

1975

Verenigingslied

Fraternitas heeft een eigen “Vereenigingslied van Fraternitas”, geschreven door de heer J. Vermeer. We zijn nog aan het uitzoeken wanneer het lied geschreven is en op welke melodie. Er zijn nog maar drie oud-leden die het lied kennen.

 

Forsche knapen staalt uw spieren,
Breedt uw borst en sterk uw oog,
Werkt U kloek, maar kuisch door ’t leven,
En wacht zegen van omhoog.
Laat “Fraternitas” de band zijn,
Die u broedelijk verbindt,
Weest gezond naar ziel en lichaam,
En blijft eensgezind.

Den gymnast past stalen spieren,
Breede borst en zeker oog,
Schermend gaan door ´t aardsche leven,
Schenkt den zegen van omhoog.
In “Fraternitas” vereenigd,
Sluit gij uit elk boos verband,
Schermend werkt ge U door´t leven,
Toekomst in Gods hand.

Wordt door wreed geweld ons Holland,
Eens gebracht in bangen nood,
Staat dan moedig op de wallen,
Denkend onze God is groot.
Als en geest en lijf gezond is,
Is men moedig…… wel te pas,
Mogen wij dan dankbaar zeggen,
God is met “Fraternitas”.

Interview Jan Brouwer (sept 2016):

Tamtammetje

  img_3859interview-jan-brouwer

Als je Jan vraagt, wat zijn allerdierbaarste herinnering is van zijn carrière bij C.S.V. Fraternitas, dan begint hij met zijn handen te roffelen op tafel. Niet zo maar roffelen! Nee, hij begint het deuntje te drummen dat hij steeds gebruikte bij zijn turnlessen. Met glimmende ogen vertelt hij dan over de periode dat hij lesgaf aan de dames met behulp van zijn “tamtammetje”. Dit vraagt natuurlijk om enige toelichting.

 Jan is Jan Brouwer, 44 jaar lang heeft hij turnlessen gegeven aan jong en oud, man en vrouw. Bovendien gaf hij vanaf 1969, 7 jaar lang hardlooptrainingen aan Keep Fit. Als ventje van 8 jaar kwam hij bij de vereniging omdat hij niets aan voetballen vond want dat was de enige andere sport die je toen in De Bilt kon beoefenen. In 1958 moest hij in militaire dienst. Na zijn terugkomst, pakte hij het turnen weer op. Hij werd zelfs fanatiek voorturner en volgde een opleiding tot leider bij Gewest Utrecht. Drie keer per week gaf hij daarna turnlessen. Eerst in de Rehoboth School en later in de gymzaal aan de Marie Curieweg. Dit combineerde hij met een druk gezin en een baan. Hij vertelt nog geamuseerd dat ze hem bij de Avondvierdaagse wegriepen omdat zijn vrouw ging bevallen van een tweeling. Het moge duidelijk zijn dat de vereniging een grote rol heeft gespeeld in het gezin Brouwer.

 Maar wat is dan dat “tamtammetje”? Dat is een djembé, klein formaat, waarmee hij zijn favoriete damesgroep aanstuurde. Na een bepaalde roffel, gingen de dames opstellen. Eef Hoefakker stond voorop en Jan zat met zijn gezicht naar de groep toe voor de groep. Eerst een aantal rondjes door de zaal, daarna volgde de warming up oefeningen en dat alles op het ritme van zijn trommel. Ook instrueerde hij de dames met het knippen van de vingers en de commando’s links en rechts. Jan heeft genoten van zijn dames en roemt vooral ook de discipline waarmee er geturnd werd. Natuurlijk was er tijd voor een sociaal babbeltje en de terugkerende vraag of iedereen wel “aan de beurt”was geweest bij Jan, maar er werd vooral gewerkt en serieus geturnd. Mooie resultaten zijn zo bereikt! En iedereen was er op de training, keurig op tijd! Alleen toen Peyton Place uitgezonden werd op de vaste turnavond, leidde dit uiteindelijk tot een wisseling van de trainingsavond!

 Nieuwsgierig geworden naar zijn djembé, hebben we Jan gevraagd of hij hem nog heeft. Inmiddels zoekt Jan thuis op zolder of hij zijn “tamtammetje” nog kan vinden. Zodra hij hem heeft, zullen we een foto ervan bij dit artikel voegen.

 et verhaal van Jan is er een van vele. Ongetwijfeld, zullen er nog vele mooie verhalen volgen uit het 100-jarige bestaan want de gesprekken met de vele mensen die zich jarenlang voor hun vereniging hebben ingezet, worden voortgezet en in aanloop naar het de grote jubileumshow zullen deze verhalen worden opgetekend.

 Dus wat mij betreft, wordt vervolgd.
 Peggy van den Berg
16 september 2016

 

Notulen door de jaren heen

Een kleine impressie van de notulen die in de loop der jaren gemaakt zijn. Van een schrift met geschreven notulen, zelfs met een mooie tekening -herkent iemand hem? De eerste notulen dateren vanaf 1928. In de jaren ’70 werden ze getypt en rondgebracht.

1e notulen schrift

Wie herkent hem?

Hoe zag de informatievoorziening eruit door de jaren heen

   

Brieven van de Burgemeester De Bilt uit 1917

Oude foto’s en krantenknipsels